IVO ANDRIĆ

Biografija

Ivo Andrić
 

U Travniku, u mahali Zenjak, u kući porodice Antunović,  9. 10. 1892. godine rođen je Ivo Andrić, sin Antuna i Katarine Andrić. U Višegradu završio osnovnu školu. U Sarajevu završio Veliku gimnaziju. Prve književne radove objavljuje kao đak gimnazije 1911. godine u sarajevskom listu „Bosanska vila“. Studira filozofiju i istoriju u Zagrebu, Beču i Krakowu.U Zagrebu 1918. godine objavljuje svoju prvu knjigu poezije „Ex Ponto“U Beogradu 1920. godine objavljuje prvu pripovijetku „Put Alije Đerzeleza“Kao diplomata Kraljevine Jugoslavije boravi u Vatikanu, Italiji, Rumuniji, Austriji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

Andrić je bio posljednji jugoslovenski ambasador  u Berlinu za vrijeme nacističkog režima. Tokom diplomatske karijere napisao je i objavio mnogobrojne pripovijetke o životu u BiH za vrijeme osmanske i austrougarske vladavine. Tokom Drugog svjetskog rata u Beogradu, piše romane “Travnička hronika”,“Na Drini ćuprija” i “Gospođica”.
U Stockholmu 10. 12. 1961. godine dobija Nobelovu nagradu za književnost i sve do danas ostaje jedini literarni nobelovac s područja bivše Jugoslavije. Nagrada mu je dodijeljena za cjelokupni književni opus. Novčani iznos Nobelove nagrade (sumu od skoro 1 milion američkih dolara) poklonio je za unapređenje narodnih biblioteka u BiH.


U Travniku je posljednji put boravio 15. 10. 1972. godine.

 

Njegova rodna kuća u Travniku je rekonstruisana je 1974. godine za potrebe muzeja, posvećenog njegovom životu i literaturi.

 

Umro je u Beogradu 13. 3. 1975. godine.

 

Književna djela do sada su prevedena na 50 jezika i objavljena na svim kontinentim, najprevođeniji je pisac s područja bivše Jugoslavije.

 

Biografija


“Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živjeti.”

Ivo Andrić


Bibliografija


Travnička hronika

1945

Na Drini ćuprija

1945

Prokleta avlija

1954

Gospođica

1945

Omerpaša Latas

1977