O NAMA

O nama

O nama

 

Ex Ponto je zvanično otvoren 10. septembra 2021. godine. Projekt je izrastao iz skladnog suodnosa javnog i privatnog sektora na postavkama međusobnog partnerskog povjerenja i uvažavanja.

 

Riječ je o graditeljskom i kulturnom projektu koji je nastao kao rezultat htijenja i nastojanja gospođe Snježane Köpruner, direktorice GS Tvornice mašina Travnik, da pruži podršku Zavičajnom muzeju Travnik, uloživši vlastita sredstva u restauraciju i rekonstrukciju kompleksa Memorijalnog muzeja Ive Andrića, koji u vidu depandansa djeluje u sklopu ove javne ustanove. 

 

Izvedeni građevinski projekat je obuhvatio restauraciju parternog dijela Rodne kuće Ive Andrića, rekonstrukciju dvorišta sa vanjskim uređenjem i izgradnju novoprojektovanog objekta u kome je smješten ekskluzivni bar i restoran. 

 

 

Pored graditeljskog projekta, Ex Ponto je i kulturna platforma sa svojim definisanim godišnjim programom djelovanja, koji se realizuje u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik. Dodatni je to poticaj obogaćivanju muzejskih aktivnosti na polju kulturne promocije, prezentacije i edukacije.

 

Materijalnu podršku realizaciji programske platforme Ex Ponto pruža gospođa Snježana Köpruner koja se kao mecena istakla i u drugim oblastima, pomažući kulturne projekte u sferi izdavaštva, zaštite kulturnih dobara, kao i uspješnih sportskih kolektiva te društveno korisnih aktivnosti nevladinog sektora.

 

U vidu nesvakidašnje zadužbine Ex Ponto, gospođa Köpruner je obogatila Travnik jedinstvenom kulturnom i turističkom destinacijom koja otvara nove prostore u razvoju kulturne industrije Bosne i Hercegovine, pomjerajući ustaljeno težište njenog djelovanja sa centra na periferiju, što je prirodan proces u razvoju demokratskog društva.  

Rodna kuća Ive AndrićRodna kuća Ive Andrića

Od 1974. godine u rekonstruisanom objektu tradicionalne bosanske kuće je smješten Memorijalni muzej koji se sastoji od rodne sobe,

sobe posvećene romanu "Travnička hronika", teme „Andrić i Travnik“, izloženih fotografija sa dodjele Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, biblioteke sa umjetničkom zbirkom.


Ex Ponto Bar & Restaurant 
 

U prizemnom dijelu Memorijalnog muzeja Ive Andrića djeluje Ex Ponto - imenovan prema nazivu prve knjige Ive Andrića, objavljene 1918. godine - višenamjenski prostor sa barom, restoranom i mjestom za organiziranje multimedijalnih programa.

Sastavni dio prostora je avlija (atrij), koja povremeno služi kao scenski prostor.

Restoran svojim dizajnom pretvara ugostiteljski prostor i u svojevrstan interpretacijski centar o Ivi Andriću. Povezan je sa parterom Rodne kuće Ive Andrića koji funkcionira kao mjesto susreta poslovnih partnera, umjetnika, kulturnih radnika, u kome se organiziraju različiti programski sadržaji i kulturna događanja kamernog tipa.


Otvoreni književni atelier
 

Adapatiranjem i enterijerskim opremanjem verande Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića stvorena je prostorno-programska platforma Otvoreni književni atelier u svrhu kreiranja ambijenta za kontinuitet književnog i kulturnog života, odnosno prepoznatljivo mjesto za susretanje pisaca i umjetničke publike u stalnim i povremenim književnim programima.

Kroz koncept  Otvorenog književnog ateliera muzejska djelatnost treba da poluči živu kuću literature - mjesto stalnog susretanja pisaca i ostalih umjetnika (muzičara, slikara) s publikom. Tu se održavaju i predavanja iz historije (serijal Aporije bosanske historije), akustičarski koncerti, monodrame…

Osim javnih kulturnih događaja, prostor je zamišljen i kao čitaonica u kojoj se svakodnevno mogu čitati knjige Ive Andrića, svjetskih klasičnih autora, pisaca s područja bivše Jugoslavije, zavičajnih književnih autora, literarni i kulturni časopisi…

Djelovanjem Otvorenog književnog ateliera doprinosi se artikulaciji lokalne književne scene, interakciji s književno-izdavačkim tokovima i procesima, i posredno, dodatno doprinosi prepoznavanju Travnika kao književnog punkta oslonjenog na svjetski renome Nobelove nagrade za književnost dodijeljene Ivi Andriću.


 

Najnoviji događaji